Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Gesprekstechnieken in de praktijk: 3 voorbeelden

Gesprekstechnieken 3 voorbeelden

 

In ons drukke bestaan is effectieve communicatie belangrijker dan ooit. Of je nu in de sales werkt, leidinggevende bent, of gewoon sterkere relaties wilt opbouwen met vrienden en familie, goede gesprekstechnieken zijn onmisbaar. We hebben helemaal geen tijd voor miscommunicatie, geen zin in conflicten of ongemakkelijke gesprekken, toch?

 

Communiceren lijkt voor velen een simpele dagelijkse bezigheid. Iets wat misschien wel van nature ontstaat, maar toch laat het toenemende aantal boeken over gesprekstechnieken zien dat de interesse sterk toeneemt. Dus is er veel vraag naar hulp op dit gebied. Misschien denk jij dat je jouw gespreksvaardigheden als coach, trainer of leidinggevende al aardig onder de knie hebt. Er is echter altijd ruimte voor verbetering om jouw gesprekken effectiever te maken!

 

Bekijk hieronder de drie gesprekstechnieken inclusief handige tips. 👇

image

Welke gesprekstechnieken zijn er?

We geven je voor het gemak drie gesprekstechnieken, met praktische tips en voorbeelden. We zoomen in op: Motiverende gesprekstechnieken (MT), Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) en Framing in gesprekken. Uiteraard bestaan er nog veel andere gesprekstechnieken waar je uit zou kunnen kiezen.

De basis van effectieve communicatie

Voordat we dieper ingaan op specifieke technieken, is het belangrijk om stil te staan bij de basisprincipes van effectieve communicatie. Deze principes vormen de rode draad door alle gesprekstechnieken

 

1. Actief luisteren: De ander écht horen en begrijpen, door je volledig op het gesprek te richten en samenvattende vragen te stellen.

2. Empathie tonen: Je inleven in de gevoelens en gedachten van de ander, en dit laten blijken.

3. Respect: De ander met respect behandelen, ook al ben je het niet met ze eens.

4. Duidelijkheid: Je boodschap helder en ondubbelzinnig overbrengen.

5. Congruentie: Je woorden en non-verbale communicatie laten overeenkomen.

Boeken en spellentips voor betere gesprekstechnieken

1. Motiverende gesprekstechnieken (MGT)

Motiverende gesprekstechnieken kunnen je helpen om anderen te inspireren en te stimuleren om hun doelen te bereiken. Met MGT ga je in plaats van de ander te dicteren of te overtuigen, samen op zoek naar de motivatie van de ander. Daarna maak je samen een ontwikkelplan. Dat doe je door reflectief te luisteren, open vragen te stellen en het sturen op verandertaal.

 

 

Spellentip! Het verwonderkaartspel

motiveren

2. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD)

Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) is een krachtige methode om een diepgaand gesprek te voeren. Handig om in te zetten bij bijvoorbeeld een functioneringsgesprek, projectevaluatie of maandelijkse bila. 

 

  • Luister aandachtig naar de ander zonder te onderbreken. Zorg ervoor dat er geen ruis ontstaat in de omgeving en sluit alles af wat voor afleiding kan zorgen. Ook jouw non-verbale houding is hierbij erg belangrijk.
  • Vat wat de ander heeft gezegd samen, om te laten zien dat je het begrepen hebt. Door de kernpunten van wat de ander heeft gezegd te herhalen, laat je zien dat je geluisterd hebt en dat je het begrepen hebt. Dit kan ook misverstanden voorkomen. "Dus als ik het goed begrijp, vind je dat..."
  • Stel open vragen om meer te weten te komen over wat de ander denkt en voelt. Open vragen nodigen de ander uit om meer te vertellen dan een simpel ja of nee. Dit kan leiden tot diepere gesprekken en meer begrip voor elkaar. Bijvoorbeeld: ‘Waar maak je je zorgen over?

 

 

Boekentip! Gesprekken die werken

luisteren

3. Framing in gesprekken

Framing, ofwel het bepalen van het kader, is een krachtige techniek in gesprekken. Door de manier waarop je taal gebruikt, kun je de interpretatie van de ander beïnvloeden en de richting van het gesprek sturen. Het gaat erom dat jouw boodschap zo helder mogelijk overkomt. Je hebt de ideale framing te pakken als je deze formule hanteert: Framing = Context + Intentie + Kernboodschap. 

 

  • Context: Dit is het onderwerp waarover je wilt praten. Van alle onderwerpen in de wereld, is dit het onderwerp waar je nu over gaat praten.
  • Intentie: Wat je wilt dat het publiek doet met de informatie die je gaat delen.
  • Kernboodschap: Het belangrijkste deel van de algemene boodschap die je gaat afleveren (de headline).

 

Boekentip! De eerste minuut

duidelijkheid

Lastige types en gesprekstechnieken

We hebben het in dit artikel vooral over praktische gesprekstechnieken. Maar als je al wat meer geavanceerd te werk wilt gaan, omdat je bijvoorbeeld op zoek bent naar manieren die je leren om te gaan met lastige types op het werk, dan hebben wij veel verdiepende artikelen en boeken die gaan over beïnvloeden of conflicten op het werk. 

Blogs en artikelen over gesprekstechnieken

Je hebt het tot het eind gehaald!

 

We delen graag nog meer blogs, interviews, acties en handige tips met je in onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Schrijf je nu in en ontvang meteen een Gratis 'Vandaag nog Relaxed' bookazine op je deurmat.

 
 

Wat goed dat je je hebt aangemeld! Je krijgt vandaag nog een e-mail (controleer ook je Ongewenste Mail/Spam) om je aanmelding te bevestigen.